Το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων δεν λειτούργησε ποτέ στα είκοσι σχεδόν χρόνια που έχει κατασκευαστεί


Δημήτριος Ψεμματάς:
«Πολύ φοβάμαι ότι και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε την κατάληξη που είχαμε με τις καπναποθήκες Ξάνθης που καταστράφηκαν ολοσχερώς, παραμένοντας ανεκμετάλλευτες για χρόνια ολόκληρα…»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Με σημείο αναφοράς τα τελευταία κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εκδηλώθηκαν σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις της γειτονικής Βουλγαρίας, σε περιοχή κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα σύσσωμου του κτηνοτροφικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη λειτουργία του Διασυνοριακού Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, που δεν λειτούργησε ποτέ.
Όπως ο ίδιος ενημερώνει, «το κέντρο δημιουργήθηκε το έτος 2005 με σκοπό τον εντοπισμό των νόσων που απειλούν το ζωικό μας κεφάλαιο και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη θωράκισή του. Δυστυχώς, και παρότι διέθετε όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για τη σωστή του λειτουργία, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραμένει ανενεργό, λόγω έλλειψης προσωπικού…».
Και συνεχίζει, «ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές από τους εκάστοτε υπουργούς του αρμόδιου υπουργείου αλλά και τους βουλευτές του νομού Έβρου να συμβάλλουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της στελέχωσης του κτηνιατρικού κέντρου, με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση στην εισαγωγή ζωονόσων εξαιτίας, κυρίως, της γειτονικής Τουρκίας…».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βουλγαρία ενημερώνει έγκαιρα τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας κάθε φορά που ξεσπάνε εστίες ζωονόσων εντός των συνόρων της, όπως ευλογιά και αφρικανική πανώλη των χοίρων, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν το ζωικό κεφάλαιο και της δικής μας περιοχής, λόγω γειτνίασης μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με την Τουρκία, καθώς δεν ενημερώνει ποτέ για ανάλογα περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάδοσης ζωονόσων και στη δική μας χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που όλα αυτά τα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν σταματάνε να ζητάνε επιτακτικά τη λειτουργία του Κτηνιατρικού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, το οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο σκοπό.
«Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις του ρημάζουν παραμένοντας ανεκμετάλλευτες, την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών οι οποίες μπορεί να αφανίσουν το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας καραδοκεί, σημαίνοντας, κάθε φορά, συναγερμό, όπως πριν λίγες ημέρες με την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία. Βέβαια, θεωρώ πως αυτή τη φορά ξεπεράσαμε τον κίνδυνο, καθώς προλάβαμε να πάρουμε τα μέτρα μας και συνεχίζουμε να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για να γλιτώσουμε μια αρνητική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιστρέφουμε συχνά, όταν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τα αιτήματα του κλάδου της περιοχής στους αρμόδιους του υπουργείου, χωρίς ωστόσο κανένας από αυτούς, όλα αυτά τα χρόνια, να μας δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις ή κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πολύ φοβάμαι ότι και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε την κατάληξη που είχαμε με τις καπναποθήκες Ξάνθης που καταστράφηκαν ολοσχερώς, παραμένοντας ανεκμετάλλευτες για χρόνια ολόκληρα…» καταλήγει ο κ. Δημ. Ψεμματάς.
Fonitisxanthis.gr