Πέμπτη, 28 Μαρτίου

  Αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού που αφορά εργαζόμενους γονείς μαθητών έως 14 ετών, λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στα σχολεία.

  Ήδη κατά τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000, ενώ υπαρκτή είναι η πιθανότητα να κλείσουν τμήματα μέσα στις επόμενες ημέρες λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε μία τάξη.

  Η επαναφορά του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον ιό, αλλά και για όσους έχουν παιδιά σε σχολικά τμήματα που κλείνουν θεωρείται μονόδρομος, καθώς πολλές οικογένειες με παιδιά νηπιαγωγείου ή δημοτικού δεν έχουν άλλη εναλλακτική όταν τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, παρά να μείνει κάποιος από τους γονείς μαζί τους.

  Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει και είναι σε ισχύ από την πρώτη καραντίνα, αλλά για να ενεργοποιηθεί ξανά χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

  Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδεία, Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν την πιθανότητα να επαναφέρουν το μέτρο, που αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα.

  Παράλληλα, με πρωτοβουλία των τομεαρχών Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για την πρόβλεψη άδειας ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα παιδιών προσχολικής και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που διαγιγνώσκονται θετικά στον covid-19.

  Τονίζεται μάλιστα ότι «αυτό είναι αναγκαίο αφενός για την προστασία και περίθαλψη στο σπίτι των παιδιών που νοσούν και αφετέρου για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας».

  Ποιους αφορά η άδεια

  Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

  Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

  Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

  Η ενημέρωση του εργοδότη

  Ο εργαζόμενος γονέας ενημερώνει τον εργοδότη προσκομίζοντας με κάθε πρόσφορο μέσο σχετική βεβαίωση από την οικεία μονάδα ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία της συνολικά ή τμηματικά, λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος COVID-19, στην οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας της εξαιτίας του οποίου έχει συσταθεί αρμοδίως στα παιδιά ή και στους γονείς αυτών κατ’ οίκον παραμονή, το όνομα του παιδιού το οποίο αφορά και τα ονόματα των γονέων του. Η βεβαίωση αυτή τηρείται στο χώρο εργασίας.

  Σε περίπτωση που εκτός από το παιδί και ο ίδιος ο εργαζόμενος γονέας απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, τότε ο εργαζόμενος απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του και με απόφαση του εργοδότη δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μετά τη λήξη του περιορισμού του, ο εργαζόμενος αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

  Εάν αντίθετα, δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς των παιδιών για περιορισμό, τότε για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της μονάδας, συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Αν δεν είναι δυνατή η παροχή της, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού όπως αυτή ισχύει.

Share.
Exit mobile version